Chilisås, hot sauce, peppar eller vanlig starksås
- kalla det vad du vill men det måste brinna!
Det finns två typer av människor i världen. Vi som vill ha det starkt, och dödliga veklingar.
Hur mäter man scovillegrader?Wilbur Scovilles metod för att mäta SHU bestod av att tillsatta ett alkoholextrakt från en exakt uppmätt mängd torkad chilipeppar till en sockerlösning. Målet var att hettan från capsaicinet knappt skulle vara kännbart av en panel av normalt fem provsmakare.
Sedan gav graden av utspädning som krävdes chilipepparn dess Scovillevärde. Med andra ord, extrakt av en vanlig paprika, behövde inte spädas ut alls och gav således scovillevärde 0 medan extrakt från till exempel en jalapeño måste spädas ut massor. Närmare 2500 - 5000 gånger, för att vara lika knappt kännbar som i fallet med paprikan. Nackdelen var dock att denna metod var subjektiv och dels att provsmakarna endast smakade ett enda extrakt. SHU eller HPLC - vad gäller?Organoleptiska test är ett mer vetenskapligt sätt att mäta på, vilket innebär att styrkan testas i en High-Performance Liquid Chromatograph eller HPLC som det också kallas.
En HPLC är en kromatograf. Den kan separera olika kemikalier i en specifik lösning och mäta dess olika koncentrationer. Med andra ord kan en HPLC användas för att mäta koncentrationen av capsaicin i en lösning, som man extraherat på ett sjukt kontrollerat sätt ur en mängd olika chilifrukter. Helst ska de frukter som används ha odlats på ett mycket kontrollerat och sjukt vetenskapligt sätt under lång tid för att garantera en tillräckligt stor skörd utan genetisk inblandning av andra arter av chili eller annat för den delen. Först måste man kalibrera maskinen med en kontrollösning som man vet det exakta scovillevärdet på. Värdet man får fram är i antalet delar per miljon. Det omvandlas till SHU (Scoville Heat Units) genom att multiplicerar det med 16. Så om en lösning har 36,000 mg/kg, så kan detta multipliceras med 16 till ett Scovillevärde på 576,000 vilket är sjukt starkt. Chili i teChili är inte bara gott i såsform, utan i många former. Två favoriter är te med smak av chili och mandarin eller te med smak av choklad och chili. Testa dom.
Ehsan & chilisåserDe som känner mig vet att jag, precis som min far alltid tyckt om stark mat. Fast på senare år har farsan börjat uppskatta mildare mat. Han säger något om att nyanserna inte får gå förlorade.
Årligen kokar jag ihop en egen chilisås. Den innehåller en blandning av de chilifrukter som jag kommer över och finner fina där och då. Jag spetsar till den ibland genom att även tillsätta andra chilisåser. Periodvis "crave:ar" jag en specifik chilisås. Till exempel så är jag just nu uppe i en Saricha period, där jag vill ha Saricha på allt. Chevapí i synnerhet. Men sen behöver jag emellanåt bryta av Sarichan med en Luisiana green jalapeño sås. Inte så stark men så sjukt god. Glöm inte att checka bloggen. Där skriver jag emellanåt och lägger in feta videos jag hittat och så. Enjoy. Literatur om chilipepparDet finns en kille som heter Paul Bosland på New Mexican University Chilepeppar Institute (Japp, det finns ett sådant institut.). När han skulle mäta styrkan på Bhut Jolokia för ett officiellt styrkerekord i Guinness Book of World Records, så fick han fröna under 2001 men kunde göra en kontrollerad mätning först 2005. (lite av en chilifascist kanske? Han är medförfattare till "The Complete Chilepeppar Book" tillsammans med Dave DeWitt, Timber Press, 2009.)
|
Chilisås som livsstilChilisås är i såsvärlden vad Ferrari är i bilvärlden. För det handlar inte bara om hästkrafter (läs scovillegrader). Det handlar om balans, utseende och en läcker färg och respekt och beundran av ett hantverk. Hade det bara handlat om scovillegrader (läs hästkrafter) så hade monstertruckar och lastbilar vart coolare än Ferraris, men det är de ju inte!
Så låt oss snacka lite chilisås och starka såser. I bloggen här på sidan finner du material för oss som valt chilisås som livsstil. Men här på framsidan eller förstasidan tänkte jag att vi kan bjuda på lite smått och gott som kan vara bra att veta för dig som funderar på att experimentera med chilisås och starksåsrelaterad livsstil. Scovillegrader, Scovilleenheter - SHUKlicka här om du vill redigera. Bridgport, Conneticut är en liten stad. Knappt hälften så stor som Malmö. Då vapenföretaget Remington byggde en fabrik i staden 1867, kom staden att växa under framför allt krigstid. Detta gav också upphov till bra förbindelser både sett till vägar, järnvägar och sjöfarten. Wilbur Scoville var föddes 1865 och utbildade sig så småningom till farmakolog. Han uppfann 1912 Scovilleenheten. Det är den enhet man den upplevda hettan som orsakas av förekomsten av capsaicin i mat och speciellt i chilipeppar.
Scoville heat units förhortas SHU. Men vad är kunskap utan kontext? – Nada! Därför bjuder vi på en liten skala över vad som är vad chilisåsvärlden sett till SHU. Olika chilifrukter och deras SHUEn helt vanlig hushållspaprika har 0 SHU.
En jalapeño har mellan 2500-5000 SHU. Bhut Jolokia har drygt 1000000 SHU. Pimento & Peperoni ligger på mellan 100-500 SHU Tabasco ligger på mellan 600-50000 SHU beroende på vilken färg och sort man mäter. Cayennepeppar ligger på 30000-50000 SHU. Piri Piri ligger på mellan 50000-175000 SHU. Habanero ligger på mellan 100000-350000 SHU. Sen blir det intressant. Röd Saviana habanero ligger på 350000-580000 SHU. Man kan säga att den är hälften så stark som det som i folkmun kallar för Ghost pepper men som egentligen heter Naha Jolokia eller Bhut Jolokia. Den ligger på mellan 850000-1050000 SHU. Starkast är nog Trinidad Scorpion eller Butch T med sina knappa 1500000 SHU. Rent capsaicin har 16000000 SHU. Pepparspray som ses som vapen har ca 5000000 SHU. |